Wednesday, October 5, 2011

Resepi Ketupat Sotong

Bahan-bahan (5-6 orang)
Sotong
Beras pulut
2 ulas bawang merah
1 1/2 inci halia
Santan
Garam dan gula
Halba (fenugreek)
Lidi yang dipotong pendek
Cara-cara
  1. Buang lapisan merah pada sotong. Bersihkan kulit dan bahagian dalam sotong.
  2. Rendam beras pulut selama 15 minit. Letak sedikit santan dan garam.
  3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Tinggalkan sedikit ruang dan cucuk lidi di bahagian hujung sotong.
  4. Rebus sotong yang telah diisi pulut di dalam periuk sehingga beras pulut masak. Kemudian toskan sotong itu.
  5. Mayang bawang besar dan halia.
  6. Masukkan sotong yang siap direbus dalam periuk. Kemudian masukkan santan.
  7. Masukkan bawang besar, halia dan halba.
  8. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  9. Tunggu dalam masa 10-15 minit. Siap untuk dihidangkan.
OM: Saya cuba buat ketupat sotong ini dengan tunjuk ajar daripada mak saya. Ketupat sotong ini merupakan makanan tradisional Melayu di Pantai Timur.

No comments:

Post a Comment